Ecologisch duurzame initiatieven

Bij ons in Hotel Zee en Duin zijn wij bewust ecologisch bezig met onze omgeving.
Dit doen wij door onder andere door de volgende initiatieven:

-In 2022 hebben wij 64 zonnepanelen laten plaatsen op het dak van het Hotel.

Een zonnepaneelinstallatie gebruikt de energie van de zon om elektriciteit op te wekken.

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. De zonnepanelen worden op het dak of op een andere plek in de zon geplaatst.

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, gaat via kabels naar een omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om in wisselstroom, de stroom die we thuis gebruiken.

De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt in huis. Als er meer stroom wordt opgewekt dan er wordt verbruikt, gaat de stroom terug naar het elektriciteitsnet. Dit heet terugleveren en je kunt hiermee geld verdienen, omdat energiebedrijven jou betalen voor de teruggeleverde stroom.

Op deze manier kan een zonnepaneelinstallatie op een duurzame manier bijdragen aan het opwekken van elektriciteit en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.


-Wij ondersteunen de lokale economie door ons ontbijt lokaal in te kopen in Katwijk, Rijnsburg, Leiden (vers fruit, bakkerij, onze vleeswaren en andere inkoop), Het vuilen linnen wordt lokaal in Katwijk gewassen.


-Begin 2023 hebben we een zonneboiler systeem van 800 liter die het warme water verwamd om in de ochtend lekker warme te douchen.

Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon om water te verwarmen.

Een zonneboiler bestaat uit een collector die op het dak wordt geplaatst. De collector bestaat uit een metalen plaat met buizen erop. De buizen zijn gevuld met water en absorberen de warmte van de zon.

Het water in de buizen wordt hierdoor opgewarmd en stroomt via een leiding naar een voorraadvat, waar het warme water wordt opgeslagen. In het voorraadvat zit een spiraal die het warme water doorgeeft aan het water dat je gebruikt in je huis.

Als het water in het voorraadvat niet warm genoeg is, bijvoorbeeld op een bewolkte dag, dan kan de zonneboiler ook nog worden ondersteund door een ander verwarmingssysteem, zoals een cv-ketel.

Op deze manier kan een zonneboiler op een duurzame manier bijdragen aan het verwarmen van je water.


-In het hotel maken wij uitsluitend gebruik van led lampen.

-Door water bespaarder te gebruiken reduceren wij het gebruik van water.


-We hebben een service die onze gasten de mogelijkheid biedt om fietsen te huren.


-In de gangen van het hotel maken wij gebruik van bewegingssensoren.


-We gebruiken in elke hotelkamer water reducerende douchekoppen.


-De handdoeken worden op verzoek verwisseld, dit doen we door naar de gast te comuniceren, wanneer de handoek op de grond ligt betekent graag een nieuwe handoek, zijn de handdoeken opgehangen om te drogen betekent dit geen handdoeken.


-Wij recyclen en sorteren ons glas , elke week wordt het opgehaald door een speciaal bedrijf.